Nga Maqedonia

Blegtoria shpaguhet më shumë se bujqësia

Blegtoria shpaguhet më shumë se bujqësia

Problemet me shitjen e sigurt të pemë-perimeve, ndryshimet klimatike që ulin rendimentet e prodhimeve bujqësore, vonesat në pagesa të drithërave nga njëra anë dhe shitja më e sigurt e kafshëve, qumështit dhe mishit nga ana tjetër – tregojnë se prodhimi blegtoral sjell më shumë përfitime për fermerët se ai bujqësor. Sipas nënkryetarit të Federatës së Fermerëve të Maqedonisë, Memet Sinani, për fermerët më mirë është që të merren me kafshë, njofton Koha.

Marrja me blegtori siguron plasman dhe shitje të sigurt të prodhimeve blegtorale, ndërsa te prodhimet bujqësore – në Maqedoni vite me radhë fermerët kanë problem me plasmanin e prodhimeve të tyre si brenda, ashtu edhe jashtë vendit

Në rast se fermeri posedon hapësira më të mëdha të tokës punuese bujqësore, që shumë pak është rasti në Maqedoni dhe shtetet e rajonit, atëherë shtrohet çështja se cila kulturë bujqësore apo blegtorale është më ekonomike duke marrë parasysh pjesëmarrjen e harxhimeve të veçanta në koston e përgjithshme. Agroekonomistët thonë se harxhimet përcaktojnë se cila pjesë e të ardhurave ju mbesin fermerëve pas përfundimit të prodhimit.

Këtu bëjmë fjalë për harxhimet e plehrave mineral, farave, naftës, amortizimit të makinerisë, raportin e investimeve dhe të ardhurave, kohën e nevojshme të angazhimit së fuqisë punëtore , shumën e subvencioneve që fitohen për kultura të caktuara bujqësore, harxhimet e mekanizimit personal apo që merret me qira.

Comments
Nga Maqedonia

Më shumë Nga Maqedonia

20150925_125211

Në njëzet e katër orët e fundit mbi 5.000 refugjat u futën në Maqedoni

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
13601156795_59c1abe69b_b

Ministria e Financave demanton LSDM-në: Borxhi publik është i publikuar

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
untitled21-480x489

Deputetët harxhojnë mbi 200 paga mesatare për udhëtime jashtë vendit!

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
C5D696BDADD0270B3F0C25918C0EA6D7

LSDM: Stavreski po e fshehë borxhin publik

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
Piter-van-Hojte-480x360

Van Hojte do të udhëtojë në Bruksel për konsultime shtesë

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
C6FB2F14146EA5048E7C15EAECAFA4CA

Një tetovar ka rrahur një polic dhe ka ikur

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
mjek--t-sh--ndet--si-mjek---480x267

Mjekimi në spitalet shtetërore të Maqedonisë është “ruletë ruse”

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
B365C7F06E5648CAA3F5E9FED5D5C801

Strasburgu urdhëron Maqedoninë: Mos e devijo Radikën

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
1446222057sonja

Maqedoni, shpërngulja e qytetarëve ne nivele alarmante

Televizioni Globi31 Tetor, 2015
Televizioni Globi Gostivar
Bulevard Goce Dellcev pn
Qendra Tregtare City Center II/7
+389 42 210 043
nfo@globi.mk

2015 Të gjitha të drejtat e rezervuara